Eylül Kitabı PDF indir
Eylül kitabı PDF indir, Mehmet Rauf tarafından yazılan Eylül kitabını sizler için hazırlardık. Eylül kitabı, 268 sayfadan oluşmakta olup, Ciltsiz kapak olarak yayına alınmıştır. Eylül kitabının orjinalliğine 9786257070317 numarası ile bakabilirsiniz. Eylül pdf oku, Eylül yandex, Eylül kitap özeti, Eylül PDF Drive.
Eylül PDF indir
Eylül Kitabını Satın Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nedir?
Eylül, Servet-i Fünun dönemi yazarlarından Mehmet Rauf tarafından kaleme alınan ve Türk edebiyatının ilk psikolojik romanı olarak kabul edilen eserdir. 1900 senesinde Servet-i Fünun dergisinde yayımlanan eser 1901 senesinde kitap haline getirilmiştir. Kitapta evli bir kadın ile bu kadının evine girip çıkan genç bir akraba arasında yaşanan yasak aşk ele alınmaktadır.
Mehmet Rauf (12 Ağustos 1875- 23 Aralık 1931), İstanbul doğumlu Türk yazar ve gazetecidir. Edebiyata olan ilgisi ufak yaşlarda kendini göstermeye başlayan Mehmet Rauf, Fransız edebiyatından ve realizm akımından etkilenmiştir. Roman, hikaye ve tiyatro türlerinde eserler kaleme alan yazarın eserlerindeki psikolojik tahliller dikkat çekicidir. Yazarın kaleme aldığı şiirler de mevcuttur.
Eylül Kitabının Fiyatı Nedir ve Nasıl Belirlenir?
Eylül kitabının fiyat aralığı 7 TL ve özel baskılar dahil 29.05 TL arasında değişmektedir. Eylül kitabının fiyatını belirleyen faktörler aşağıda listelenmiştir:
- Yayıncının büyüklüğü
- Kitabın amaçlandığı pazar
- Yayın tarihi
- Kitaplarda kullanılacak olan malzemeler
- Yazar, illustrator yahut yazar-ressamın şöhreti
- Kitabın pazarlanması
- Kitabın sayfa sayısıdır.
Eylül Kitabının Yazarı Kimdir?
Eylül kitabının yazarı Mehmet Rauf’tur. Mehmet Rauf, aslen Kütahyalı bir ailenin çocuğudur ve 1985 senesinde İstanbul Balat’ta Kesmekaya Mahallesinde dünyaya gelmiştir. Babası Kütahya doğumlu Hâfız Ahmed Şükrü Efendi’dir. Yazar ilköğrenimini Defterdar mahalle mektebinde yapmıştır. Mahalle mektebinden sonra Eyüp Rüşdiyesi, Soğukçeşme Askerî Rüşdiyesi ve Bahriye Mektebi’nde eğitim görmüştür. Okuduğu son okuldan 1894 senesinde mülâzım-ı sânî rütbesiyle mezun olmuş, mezuniyetinin sonrasında Girit’in Suda Limanı’nda bulunan eğitim gemisinde sekiz ay staj görüp İstanbul’a geri dönmüştür. 1899 senesinde yüzbaşılığa terfi eden Mehmet Rauf, Necmfeşan gambotunda görev yapmıştır. 1901 senesinde da Tevfik Fikret’in halasının kızı Ayşe Sermet Hanım’la evlenmiş, içgüveyi olarak Rumelihisarı’ndaki yalıda Tevfik Fikret ile bir süre aynı evde yaşamıştır. Evliliğinden Fatma Nihal ve Süheyla adında iki kızı olmuştur. Küçük kızı Süheyla, ufak yaşta bir salgın hastalık nedeniyle vefat etmiştir. Büyük kızı Fatma Nihal ise babası gibi yazar olan Selami İzzet Sedes ile evlenmiştir. 1904 senesinde protokol memurluğuna, 1905’te Mekteb-i Bahriyye kitâbet muallimliğine getirilen yazar, 2. Meşrutiyet’in ilanı sonrasında da sol kolağalığına terfi etmiştir. Terfi ettiği zamanda imzasız olarak “Bir Zambak Hikâyesi” adlı romanını yayımlamıştır. Eser pornografik içerikli olduğu gerekçesiyle yasaklanmıştır ve Mehmet Rauf askeri mahkeme tarafından altı ay hapis cezasına çarptırılmış, askerlikle ilişkisi tamamen kesilmiştir.
Mehmet Rauf, askerlikten uzaklaştırılınca geçimini yazarak sağlamaya başlamıştır. 1920 senesinde Şule Neşriyat Evi isminde bir yayınevi açmıştır. Bohem bir hayat yaşayan Mehmet Rauf, intihara teşebbüs etmiştir. Bu davranışları arkadaşlarının kendisinden uzaklaşmasına neden olmuştur. 1910 senesinde ilk eşi ile halen evliyken zengin bir ailenin kızı olan Besime Hanım’la da evlenmiştir. Bu evlilikten bir erkek çocuğu dünyaya gelmiştir. Darülbedayi’den ayrılan sanatçıların kurduğu “Yeni Sahne” topluluğuna yönetici seçilen yazar 1 Kasım 1921 – 2 Mart 1922 tarihleri arasında Vakit gazetesi yazarı sıfatıyla İtalya’da bulunmuştur. 1926 senesinde romanlarını okuyarak kendisine aşık olan ve kendinden yirmi sekiz yaş ufak Muazzez Hanım’la evlenmiştir. Bu evliliğinin üzerinden az bir vakit geçmişken felç geçiren Mehmet Rauf’a romanlarını yazıya geçirmesinde eşi Muazzez Hanım yardımcı olmuştur. 1928 senesinde ise ikinci bir felç geçirmiş ve bilincini kaybederek yatağa düşmüştür. Bu ikinci felcin sonrasında da tedavi gördüğü İstanbul Cerrahpaşa Hastanesinde 23 Aralık 1931 tarihinde vefat etmiştir. Sade bir merasimle Teşvikiye Camii’nden kaldırılan cenaze Maçka’daki aile mezarlığına defnedilmiştir. Yazar vefat ettiğinde 56 yaşındadır.
Edebiyata olan ilgisi ufak yaşlarda başlamış olan Mehmet Rauf, en başta tiyatrolar ve Ahmet Mithat Efendi’den okuduğu eserlerden etkilenmiştir. Fransızca öğrendikten sonra okuduğu Fransız macera romanları, yazarın yazı yazma tutkusunu ateşlemiştir. Bahriye Mektebi senelerında Georges Ohnet, Octave Feuillet, Alphonse Daudet, Emile Zola, Flaubert gibi isimler okumuştur. “Canfeza” isimli hikâyesini de bu yazarların etkisiyle kaleme almıştır. Tüm bu isimlerin yanı sıra Mehmet Rauf’u etkileyen en mühim isimHalit Ziya Uşaklıgilolmuştur. Hizmet gazetesinde neşrettiği “Düşmüş” hikayesi ile İkdam’da yayımlanan Garam-ı Şebab isimli romanını da Halit Ziya Uşaklıgil’in yardımlarıyla tefrika etmiştir.
Mehmet Rauf’un eserlerinin yayımlandığı gazete ve dergiler aşağıda listelenmiştir.
- Servet-i Fünûn
- Resimli Kitab
- Musavver Hâle
- Şehbâl
- Şiir ve Tefekkür
- Şebâb
- Resimli Ay
- Sevimli Ay
- Güneş
- Tanin
- Yeni Ses
- Cumhuriyet
- Peyâm
- Pâyitaht
- Vakit’tir.
Mehmet Rauf’un bizzat kendisinin çıkardığı dergiler de vardır. Bu dergiler: Mahasin, Süs, Gelincik ve Sinema Yıldızı’dır. Eserlerinde kendi ismi dışında Rauf Vicdani, Besim Rauf, Cemil Jüpon, Ali Necdet, Mehmet Nafiz imzalarını da kullanan yazar, tefrika halinde kalan Garam-ı Şebab, Harâbeler ve Kâbus gibi romanlarının dışında, Eylül, Bir Zambak Hikayesi , Ferdâ-yı Garâm, Genç Kız Kalbi, Menekşe, Bir Aşkın Tarihi, Karanfil ve Yasemin, Böğürtlen, Defîne, Son Yıldız, Kan Damlası ve Halâs isimlerini taşıyan on iki adet roman yayımlamıştır. “Yara” ismini taşıyan romanı ise tiyatro olarak tefrika ettiği “Cerîha” isimli eserinden roman olarak uyarlanmıştır.
Eser verdiği zamanda gelişim yaşayan mensur şiir türünde de eser veren Mehmet Rauf’un şiir kitabının ismi “Siyah İnciler“dir. Hikaye türünde de eserler kaleme almış olan yazarın bilinen hikayelerinden bazıları: İhtizâr, Âşıkane, Son Emel, Hanımlar Arasında, Üç Hikâye, Kadın İsterse, Pervane Gibi, Safo ile Karmen, İlk Temas İlk Zevk, Aşk Kadını, Gözlerin Aşkı ve Eski Aşk Geceleri’dir. Tiyatro türünde ise: Pençe, Cidal, Diken, Sansar ve Cerîha adında beş adet eser kaleme almıştır.
Mehmet Rauf çok yönlü bir insandır. Fransızca, İngilizce, Almanca ve İtalyanca bilmekte, Rumca ve Bulgarca anlayabilmektedir. Güzel sanatların birçok alanıyla ilgilenen yazar keman çalmakta, resim ve heykel yapmaktadır. Bir süreliğine İstanbul Üniversitesi’nde Yunan ve İtalyan Edebiyatı tarihi hocalığı görevinde bulunduğu da bilinin Mehmet Rauf’un “İtalyan Tarih-i Edebiyatı” isimli bir eseri vardır. “Mehmet Rauf’un eseri ülkemizde doğrudan İtalyan edebiyatı tarihi üzerine çıkan ilk üründür.” Eserde oldukça süslü bir dil kullanılmıştır. Arapça ve Farsça sözcükler ağırlıktadır. İtalyan yazarları üzerine bilgiler veren Mehmet Rauf, bilgileri bulduğu kaynaktan doğrudan almamış kendi yorumlarıyla süsleyerek aktarmıştır. Ayrıca eser içinde İtalyan edebiyatının eserlerinden yapılan çeviriler de mevcuttur. Eserde 1913 yılına kadarki İtalyan edebiyatını dört döneme ayırarak ele alınmıştır. (Oğuz Karakartal, Türkiye’deki İlk İtalyan Edebiyatı Tarihi: Mehmet Rauf ve İtalyan Tarih-i Edebiyatı Üzerine)
Mehmet Rauf’un tüm eserlerindeki ortak tema, aşırı hassasiyet (santimantalizm), alınganlık, marazi ruh hali, sonu intihara varan karşılıksız aşklar, kadın, evlilik, ihanet, kıskançlık, hastalık, ölüm fikri ve bunların neden olduğu kötümserliktir. Eserlerindeki kahramanlar hep birbirini andırmaktadır. Kahramanlarının ortak özellikleri: Yanlış Batılılaşmaları, aşırı hassas bir ruh haline sahip olmaları, müziğe düşkünlükleri ve aşk için yaşayan bohem bireyler olmalarıdır. Dili, Servet-i Fünun yazarlarının geneline oranla üslupçuluğundan uzaktır. Romanlarında sosyal eleştiriye fazla yer vermemiştir. Eserlerinde dil, üslup ve yapısal problemler mevcuttur. Bunun nedeni de geçimini kalemiyle sağlıyor olmasıdır.
Sanat için sanat anlayışını benimsemiş olan Mehmet Rauf, anlaşılmak gibi bir beklenti içinde olmamış, eserleriyle okuyucuları eğitmeyi amaçlamamıştır.
Eserleri kendi hayatından izler taşıyan Mehmet Rauf, Servet-i Fünun döneminin mühim yazarlarından birisidir. Halit Ziya Uşaklıgil, Mehmet Rauf’un yazarlığı hakkında “Mehmet Rauf romanlarının ve öykülerinin hemen hepsinde (ya da hiçbirinde) kendi kişiliğinden soyutlanamamıştır. Daha da çok soyutlanmaya gerek duymamıştır. İkinci plandaki bireyleri, romanlarının asıl kahramanlarının çevresinde dolaşan ortamı ve olayı dolduracak bir yana bırakılabilir elemanlardan ve şekillerden başka bir şey değillerdir. O kendisi kahramanlarında özdeşleşir; onların bütün duyguları, davranışları, düşünceleri; kendisinin o halde, o durumda bulunacak olsa ne ve nasıl olması gerekse işte odur.” sözlerini söylemiştir.
Eylül Kitabının Sayfa Sayısı Kaçtır?
Eylül kitabı 268 sayfadan oluşmaktadır. Yayınevine ve özel baskısına göre sayfa sayısında değişiklikler olmaktadır.
Eylül Kitabının Türü Nedir?
Eylül kitabının türü psikolojik romandır. Psikolojik romanlar, genel realist romanlara oranla ruh çözümlemelerine daha fazla yer verilen romanlardır. Kitap karakterlerinin iç bunalımları, hesaplaşmaları ve içten gelen dürtüleri eserlerde mühim bir yer tutmaktadır. Eserlerde sadece yaşanan olaylar değil de bu hadiselerin yaşanmasının nedenleri ve bu yaşananların insan ruhunda bıraktığı izler de konu edilmektedir. Türün ortaya çıkışı ise Samuel Richardson’ın Pamela romanına dayanmaktadır. Psikolojik roman örnekleri veren yazarlar içinde en ünlülerinden birisi Rus yazar Fyodor Mihayloviç Dostoyevski’dir. Fransız edebiyatında ise bu türün en iyi örneklerini veren isim Marie-Henri Beyle Stendhal’dır ve en bilinen psikolojik romanı “Kırmızı ve Siyah” isimli romanıdır.
Eylül Kitabının Konusu Nedir?
Eylül kitabı, Süreyya, Suat ve Necip Bey arasındaki yaşanan aşk üçgenini ele almakta, sadakatsizlik konusunu işlemektedir. Eserdeki aşk duygusal planda kalmıştır ve yaşanmamıştır. Eser hakkında yapılan bazı yorumlar aşağıda listelenmiştir.
- “Mehmet Rauf, sanatının en başarılı eserini Eylül romanıyla verdi; psikolojik roman örneği olan Eylül’de olduğu gibi öteki eserlerinde de özellikle aşk maceralarını kolu yaptı.” –Behçet Necatigil
- “Sevgili dostumu edebiyat-ı hazıranın meydana çıkardığı eserlerin en güzellerinden birini yazmaya muvaffakiyetinden dolayı kemal-i hararetle tebrik ettiğim sırada Ka’rilerime de (okurlarıma da) bu nefis romanı, üsluba bir kere alıştıktan sonra, derin lezzetlerle mest bulunan pür hayat (hayat dolu) sahifeleri şiddetle tavsiye ederim.” –Hüseyin Cahit Yalçın
- “Onu ‘Eylül’ bediasına (beğenilen ve takdir edilen pek yeni şey) kadar bütün yazdıklarında bu hasisasiyle ( kendisine mensup olup başkasında bulunmayan keyfiyet) gördük, sanatı yüksele yüksele nihayet eserin irtifaına (yüksekliğine) çıkınca bedahaten (birdenbire) muharririn hüviyet-i aşikanesi görülmüş oldu. Ondan sonra sanatı hiçbir zaman o irtifaı bulamadı” Halit Ziya Uşaklıgil
- “Eylül, bir ruh çözümlemesi romanıdır. Edebiyatımızda, bu yolda yazılmış eserlerin başarılı ilk örneği sayılmaktadır… Eserin kahramanı olan Necip’in duyguları, hatta hayatı ile yazarın duyguları ve hayatı arasında bir benzerlik olduğu söylenmektedir.” – Cevdet Kudret
- “Eylül, bazı yerlerde çok fazla uzatılmış görünen tahlillere rağmen, edebiyatımızda ilk mükemmel ve tam bir ruhi tahlil romanıdır.” –Mustafa Nihat Özön
Eylül Ana Karakterleri Kimlerdir?
Eylül kitabının karakterleri aşağıda listelenmiştir.
- Suat: Ana karakterlerden birisidir. Aşk ve sadakat gerilimi yaşamaktadır fakat mutlak bir sadakatsiz değildir. Eşini aldatmak istememektedir.
- Necip: Akıllı, kibar bir genç kişidir. Suat kişiliğine ilgi duymaktadır.
- Süreyya: Ana karakterlerden bir diğeridir. İyi bir insandır. Eşinin beklediği inceliklere sahip olmayan bir kişidir.
Eylül Kitabı Kimler için Uygundur?
Eylül kitabı tüm kitapseverler için uygundur. Eylül kitabının yaş gruplarına göre okunma sırası aşağıda listelenmiştir.
- 18-22 yaş arası
- 25-34 yaş arası
- 35-44 yaş arası
- 45-54 yaş arası
- 55-64 yaş arasıdır.
Eylül Kitapları Kişisel Gelişime Nasıl Katkı Sağlar?
Eylül romanını okumak dönemin sosyal yaşamı hakkında bilgi sahibi olmayı sağlamaktadır. Eylül kitabının kişisel gelişime katkıları aşağıda listelenmiştir.
- Eylül kitabı hafızayı güçlendirir.
- Eylül kitabı hayal gücünün gelişmesine katkı sağlar.
- Eylül kitabında yaşanan maceralar okurların empati kurma kabiliyetini geliştirir.
- Eylül kitabı analitik düşünme kabiliyetini geliştirir.
- Eylül kitabı entelektüel birikimi artırmaktadır.
Eylül Kitabı için Kapak Fotoğrafı Nasıl Çizilir?
Bilgilenme ve kültürel gelişme aracı olan kitap, günümüz iletişim ve bilgi çağında hem görsel hem içerik alanı içinde sayfa düzeni, kapak tasarımı ile bir sanat yapıtı ve yazar ile okur arasında ilk iletişimi sağlayan kaynaktır. Kitap kapağı, içeriğindeki mesajı görsel iletişim yoluyla hedef kitleye duyurma işlevini, estetik nitelikleriyle birlikte, resim ve yazıyı birbirini tamamlayan bir düzenleme içinde önem arz etmektedir. Kitap kapağı, yazar ile okur arasındaki mühim bir köprüdür. Kapak fotoğrafları aynı zamanda içerikteki şakayi, konunun anlamını ve dinamizmini görsel açıdan güzel bir görünüm içinde yansıtmalıdır. Çünkü kitap tüketiciye yani okura sunulmak üzere, kapağıyla paketlenmiş bir nesne durumundadır. Kitap kapağı ile kendisinin reklamını yapar ve kitap ile okuyucunun arasında bağ kurmasını sağlar.
İllüstrasyon, grafik tasarım içinde mühim bir yere sahiptir. İllüstrasyon bilgiyi bazen tasvir etmek, bazen yorumlamak bazen de belgelemek için kullanılmaktadır. Kitap kapağı illüstrasyonları yayın illüstrasyonlarına girer. Yayın illüstrasyonları; gazete, dergi, kitap ve ansiklopedilerdeki makale, haber, öykü, roman, şiir ve açıklamalara eşlik eder. Yayın sektöründe çalışan bir illüstratör, üzerinde çalışacağı metnin içeriği hakkında bilgi ve görüş sahibi olmalı, metindeki mesaj ve duyguyu resim diline aktarabilmelidir. Yayın illüstrasyonu içinde en rahat ve esnek çalışabilecek alan çocuk öykü kitaplarıdır. İllüstratör, metne estetik ve fantastik destek vermek için kendi yorumunu katabilir. ( T.C. Milli Eğitim Bakanlığı) 1984 kitabı için kapak fotoğrafının çizilme aşamaları aşağıda listelenmiştir.
- Eskiz hazırlama: Eskiz hazırlamak kitap kapak fotoğrafı için ön çalışma aşamasıdır.
- Kapakta kullanılacak resmin konusuna karar verilir.
- Görsellerin yüzey üzerinde kullanılacak alan belirlenir.
- Görseller okuyucu kitlesine göre belirlenir.
- Görsellerin kitabın içeriği ile uygun olması kontrol edilir.
- Boyama teknikleri ile çalışma sonlandırılır.
Eylül Kitabı için Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
Eylül kitabı için kullanılan malzemeler ve bu malzemeler kullanılırken dikkat edilmesi gerekenler aşağıda listelenmiştir.
- Bir cilt, birbirine bağlı yaprak kümesidir. Her kitap bir cilttir ve ciltlere bölünmektedir.
- Cildi sağlam, dayanıklı olmalı ve sayfalar dağılmamalıdır.
- Sayfaları kalın, temizlenebilir, kullanışlı olmalıdır.
- Kapak resimleri kitabın konusuyla ilgili, canlı ve çekici olmalıdır.
- Kitabın kâğıdı olabildiğince sağlam ve en az ikinci hamurdan olmalıdır. Mat renkli kâğıda öncelik verilmelidir.
Eylül Benzeri Roman Türündeki Diğer Eserler Nelerdir?
Eylül romanına benzer türdeki eserler aşağıda listelenmiştir.
- Veronika Ölmek İstiyor
- Suçluyorum
- Sırça Fanus
- İnsan ve Şeytan
- Çocukluğun Soğuk Geceleri
- Öteki
- Açlık
- Kardeşimin Hikayesi
- Oyuncu
- Anayurt Oteli
- Yalnızız
- Kürk Mantolu Madonna
- Kırık Deniz Kabukları
- Mai ve Siyah
Mehmet Rauf Benzeri Diğer Yazarlar Kimlerdir?
Mehmet Rauf benzeri diğer yazarlar aşağıda listelenmiştir.
- Paulo Coelho
- Emile Zola
- Sylvia Plath
- Samiha Ayverdi
- Tezer Özlü
- Fyodor Mihayloviç Dostoyevski
- Knut Hamsun
- Zülfü Livaneli
- Erhan Bener
- Yusuf Atılgan
- Peyami Safa
- Sabahattin Ali
- Selim İleri
- Halid Ziya Uşaklıgil